مستقیم بودن سوراخ (Straightness)
این تلرانس برای سوراخهایی با قطرکم و طول زیاد اهمیت ویژهای دارد (مانند گاید سوپاپ). یک کاربرد شناخته شده و پر مصرف اندازهگیری بادی، کنترل تلرانس کمانش سوراخ است که توسط یک حسگر چهار نازله مطابق شکل اندازهگیری میشود. در این حالت، دوران حسگر نسبت به سوراخ مقدارکمانش سوراخ را آشکار می سازد.
یک حسگر بادی مرکب، متشکل از دو حسگر میلهای و حلقوی است که بهطور هم مرکز مونتاژ شده و دارای چهار نازل با آرایش ویژه میباشد و قادر است مقدار انحراف هم مرکزی دو سطح بیرونی و داخلی یک بوش را اندازهگیری کند. در این حسگر هر دو نازل روبروی هم به یکدیگر متصل شده و از یک خط جریان هوا تغذیه می شوند. دراین حالت هر گونه عدم هممرکزی در سطح بوش باعث ایجاد عدم تعادل در فشار دو خط هوای فشرده شده وتوسط یک نشانگر اختلافی آشکار میشود.
توازی (محورهای دو سوراخ) (Parallelism)
دراین حالت از دو حسگر میلهای با چهار نازل بهصورت زوج استفاده میشود .نازلها روی دو حسگر با آرایش (Z) به یکدیگر متصل شده واز دو خط هوای فشرده برای تغذیه آنها استفاده میشود.به این ترتیب هر گونه تغییر قطر در هر یک از سوراخها تاثیری مشابه در دو مسیر هوای فشرده ایجاد میکند و لذا نشانگر اختلاف آنها را لمس نمیکند. ولی هرگونه انحراف از توازی دو سوراخ، باعث اختلاف فشار در دو خط هوای فشرده شده و توسط نشانگر اختلافی آشکار میشود.
فاصله مراکز دو سوراخ (Center Distance)
دراین حالت از دو حسگر میلهای با دو نازل بهصورت زوج استفاده میشود. در این حسگر مرکب، دو نازل نزدیک و دو نازل دور از هم، به دو خط هوای فشرده مستقل متصل شده و نهایتاً به یک نشانگر اختلافی متصل میشوند. دراین حالت هرگونه تغییر اندازه فاصله مراکز دو سوراخ، باعث تغییر فشار در دو خط هوای فشرده شده و توسط نشانگر اختلافی نمایش داده میشود. بدیهیست تغییر اندازه در قطر هر یک از سوراخها تاثیری مشابه در دو خط هوای فشرده ایجاد کرده و لذا توسط نشانگر اختلافی لمس نمیشوند.
تعامد (محور سوراخ نسبت به سطح) (Squareness)
برای این منظور یک حسگر ویژه چهار نازله با آرایش اتصال (Z) بین نازلها مناسب است. حرکت دورانی حسگر نسبت به قطعه (یا بالعکس) با استفاده از تکیهگاه سطح (تماس دائم حسگر به سطح جانبی در حین دوران) باعث تغییر فشار دو خط هوای فشرده شده و توسط نشانگر اختلافی آشکار میشود. این تغییرات مشخصکننده میزان تعامد محور سوراخ نسبت به سطح است. بدیهی است دراین اندازهگیری هرگونه تغییر قطر سوراخ تأثیری مشابه در فشار دو خط هوای فشرده داشته و توسط نمایشگر حس نمیشود.
در این حالت یک حسگر مخروطی چهارنازله مورد استفاده قرار میگیرد. هر زوج نازل یک قطر مخروط را لمسکرده و یک نشانگر اختلافی همواره اختلاف دو قطر لمس شده را نمایش می دهد. با این ترکیب مدار، تغییر زاویه مخروط از طریق اختلاف ایجاد شده در دو قطر مخروط لمس و آشکارسازی میشود. این حسگر در صورتیکه زاویه مخروط تغییر نکرده ولی دو قطر بهطور همزمان کوچک و بزرگ شوند تغییراتی را نمایش نمیدهد.